Nakon uspešno sprovedene prve praktične obuke za medijatore, Komora Medijatora Srbije nastavila je program usavršavanja medijatora u sferi stručnog usavršavanja na praktičnom, neposrednom nivou.

Obuka je organizovana i ovog puta u konferencijskoj Sali hotela Royal Inn, u Beogradu uz neodvojivi, neformalni deo druženja medijatora u okviru radnog doručka.

Učesnici programa su imali prilku da rade simulaciju medijacije na osnovu unapred spremnih studija slučajeva – realnih medijacija koje su uspešno rešene.

Mentori učesnicima ove praktične obuke su bili neki od predavača na osnovnoj obuci za medijatore, i to:

  • Sonja Pavlović, master pravnik, sudija krivičnog odeljenja Prvog osnovnog suda u Beogradu i medijator;
  • Zvezdanka Savić, specijalista medicinske psihologije, forenzički psiholog, sudski veštak i medijator;
  • Danijela Despotović, doktor medicine, REBT psihoterapeut i medijator,
  • Ivan Petrović, master pravnik, zamenik ombudsmana grada Kraljeva i medijator.

Radna atmosfera je bila na visokom nivou, a posvećenost mentora je doprinela da učesnici ovladaju specifičnim veštinama koje doprinose uspešnijem vođenju postupka medijacije, kao i da usavrše pravnu stranu postupka medijacije, u odnosu na raznolikost oblasti u okviru kojih sporovi mogu da nastanu.

Učesnici su usavršili praktični pristup stranama u različitim emocionalnim stanjima i sa različitim racionalnim zahtevima uz pomoć stručnih saveta iz oblasti psihologije i psihoterapije, zahvaljujući savetima naših mentora, čija su profesionalna utemeljenja upravo iz tih oblasti.

Mentori koji su profesionalno orijentisani u pravnoj materiji, ukazivali su učesnicima na moguće neusaglašenosti u toku postupka, kao i na osnove utvrđivanja medijabilnosti sporova, posebno kada su u pitanju specifične okolnosti.

Predpraznično raspoloženje je takođe bilo prisutno, o čemu svedoči posebno energična atmosfera, koja se od radnog doručka i neformalnog druženja prenela i na segment obuke, u okviru kog je aktivnost svih učesnika i izražena namera za usvajanjem što višeg stepena znanja bila prisutna, bez izuzetka.

Za organizatore, Komoru Medijatora Srbije, ovakav ostvaren efekat i uticaj predstavljaju nedvosmislenu potvrdu da je Komora uspešno prepoznala stvarne potrebe svojih članova i medijatora uopšte, kao i da je pronašla odgovarajući i zadovoljavajući način da učini dostupnim upravo ono što je medijatorima od najveće važnosti, a to je praksa.