Komora medijatora Srbije u svoje redovne aktivnosti uvrstila je potpuno novu mogućnost usavršavanja za medijatore, tako da kroz praktične aktivnosti vežbaju, razvijaju i unapređuju svoje veštine i znanja potrebna za postupak posredovanja.

                Članovi Komore su izrazili potrebu za vežbanjem stečenih znanja, na osnovu čega je Komora osmislila program PRAKSA ZA MEDIJATORE. Ovaj vid edukacije medijatora kroz praktične vežbe sprovodiće se svake treće subote u mesecu, uz radni doručak za medijatore, u prostoru hotela u centru Beograda. Doručak traje od 11-12č, nakon čega se prelazi u konferencijsku salu hotela, gde se vežbaju slučajevi medijacije.

Naš tim medijatora i medijatori – Sudije Osnovnog Suda u Beogradu nadgledaju ceo proces praktične vežbe i eventualno koriguju polaznike ako negde pogreše ili jednostavno postoji prostor da bolјe urade vežbu. Ovaj praktični deo vežbanja studija slučaja medijacije pokazao se kao veoma efikasan model, koji novim medijatorima bez iskustva daje prostor za napredak i dodatno samopouzdanje. Zahvalјujući tome, medijatori pristupaju medijacijama sa lakoćom i velikom dozom sigurnosti i sprovode postupak medijacije lakše i rasterećenije, što i jeste cilј ovih vežbi. Posebna pažnja poklanja se razbijanju straha od javnog nastupa. 

                Ovaj događaj prvi put je organizovan i uspešno sproveden 19.11.2022. godine u hotelu Royal Inn u Beogradu, na obostrano zadovolјstvo učesnika i organizatora, što je nedvosmisleno pokazalo da postoji potreba za praktičnim vidom edukacije medijatora.

                Deo atmosfere ovog događaja je priložen u nastavku teksta, a Komora medijatora Srbije će nastaviti da kroz svoje redovne aktivnosti i planirane inovacije usavršava svoje članove i time doprinosi stručnosti i reprezentativnosti svakog člana i samog udruženja.