U saradnji sa Međunarodnim centrom za obrazovanje i lični razvoj d.o.o. Komora Medijatora Srbije je organizovala specijalizovanu obuku za svoje članove i ostale zainteresovane medijatore.

Izbor teme specijalizovane obuke je odlučen glasovima članova Komore, koji su ubedljivom većinom izglasali obuku iz oblasti individualnih i kolektivnih radnih sporova.

Ova konkurentna obuka izaziva veliko interesovanje među članovima Komore, ali i drugim medijatorima, što je značajan pokazatelj da je medijacija najbolji način rešavanja radnih sporova.

Takođe, interesovanje za ovu specijalizovanu obuku potvrđuje da se medijacijom učestalo rešavaju radni sporovi, kao i da je medijatorima veoma značajno da ovladaju znanjem iz ove oblasti i tako se dodatno kvalifikuju za ovu vrstu alternativnog rešavanja sporova.

Obuka je sprovedena online, a predavači zajedno sa učesnicima su, skoro bez pauze, bili interaktivni oba dana.

Prvi dan obuke posvećen je zakonima i podzakonskim aktima kojima se uređuje oblast radnog prava i teorijskim delom pristupa radnim sporovima. Drugog dana su razrađivani primeri iz prakse i sprovedena je simulacija medijacije iz oblasti radnih sporova, koja je kao i u realnosti, uspešno okončana sporazumom.

Obzirom na veliko interesovanje za pohađanjem ove obuke, Komora će imati u vidu da omogući sprovođenje ove specijalizovane obuke u narednom periodu, za sve zainteresovane koji u ovom terminu nisu bili u prilici da je pohađaju.