Prva specijalizovana obuka u 2022. godini održana je u sali hotela Zlatibor Mountain Resort na Zlatiboru.

Članovi Komore medijatora Srbije, ali i drugi medijatori zainteresovani za usavršavanje u ovoj sferi, pohađali su obuku u organizaciji: ”Međunarodnog centra za obrazovanje i lični razvoj doo, Beograd” kao akreditovane institucije za sprovođenje obuka za medijatore.

Interesovanje za ovu obuku je bilo značajno, što je jasan pokazatelj prepoznatljivosti budućih potreba, kako pravosudnog i privrednog sistema Republike Srbije, tako i budućeg utemeljenja postupka medijacije, kao primarnog izbora za rešavanje spornih pitanja, u ovom slučaju, posebno u poslovanju i privredi koja se često bori sa dugotrajnim procesima na Sudu.

Predavači na ovoj obuci su bili Sudija prvog osnovnog suda i medijator, gospođa Snežana Ivković i zamenik ombudsmana grada Kraljeva i takođe medijator, gospodin Ivan Petrović.

Sadržaj obuke je pokrio sve teme koje se odnose na osnove poslovanja kao privrednog subjekta i zakonske osnove poslovanja koje su potrebne medijatoru radi pravilnog i preciznog shvatanja spornih okolnosti i mogućnosti rešavanja spornih pitanja.

Takođe, poseban deo obuke je opredeljen za primere iz prakse u medijaciji u okviru privrednih sporova i diskusiju o mogućim rešenjima, ali i potencijalnim problemima u rešavanju, kao bi se na praktičan način usvojila i direktno primenila predstavljena teorija.